Struktur og organisation

on august 28 | in Informationsarkitektur, Navigationsdesign, Specifikation | by | with No Comments

Struktur og organisationen af et website handler om at matche brugerens behov og forventninger med den rette information. I praksis medfører det at opbygge struktur- og navigationssystemer med en passende kategorisering og navngivning af menuer, sider og indholdselementer. Grundlæggende set er der to tilgange til struktureringen af information, top-down og bottom-up. Med top-down-tilgangen inddeles al informationen efter kategorier og underkategorier, der på forhånd er defineret i et hierarki. Bottom-up-tilgangen tager derimod udgangspunkt i kildematerialets funktioner og indhold. Funktionerne analyseres og grupperes i mindre kategorier, og grupperes igen hvis der er kategorier der passer sammen. Man skal med begge tilgange tage hensyn til målsætningen og brugerens behov. En af måderne at kategorisere og navngive på er at bruge card sorting. Men der er også andre tilgange som er anvendelige. De efterfølgende links omhandler en række metoder og teknikker, der anvendes inden for informationsarkitekturen.

 

Hvad er en node?


Den mindste enhed indenfor struktureringen af information kaldes en node.

Læs mere…

 

Hierarkisk struktur


En hierarkisk struktur er kendetegnet ved, at noder er organiseret i en træstruktur med andre noder.

Læs mere…

 

Taksonomi

En taksonomi refererer til klassifikationssystemer, der bruges inden for videnskaben til at inddele og navngive ting med.

Læs mere…

 

Sekventiel struktur

Den sekventielle struktur er den mest familiære struktur, som er kendt fra film, bøger og aviser  etc.

Læs mere…

 

Card sorting

Card sorting er en metode, der indrager brugerne i at placere og kategorisere information på et websted.

Læs mere…

 

Folksonomy

Folksonomy er en betegnelse for en taxonomi, hvor klasifikationen er folkeskabt. Begrebet dækker over, at brugerne selv tilføjer tags på indholdet af et websted.

Læs mere…

 

[pullquote_left]”What does a Web site have that communicates its contents and functionality? How can you tell the scope and meaning of a Web site from its interface? The process of identifying and exposing these basic qualities of a Web site is encapsulated in the discipline of Information Architecture.” Jeffrey Veen (2001: 72)[/pullquote_left]

 

 

Kilder: Garrett, 2003: 94,125-126) (Morville & Rosenfeld, 2008: 50.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

Scroll to top